V Nalžovicích začala likvidace skladu chemikálií

Nalžovice (Příbramsko) - V Nalžovicích na Příbramsku začala likvidace nelegálního skladu chemikálií. Odborná firma musí odstranit dvě stovky tun nebezpečných jedů. V obci je uložil podnikatel, který zkrachoval. Chemikálie objevila už předloni starostka Nalžovic, a od té doby je sklad pod neustálým dohledem policie. Za likvidaci jedů dá radnice skoro dvanáct milionů korun.

Sanace probíhá pomalu, protože ke skladovaným chemikáliím neexistuje žádná dokumentace a ve skladu je velký nepořádek. Odborníci proto látky vynáší postupně, a z každé odeberou vzorek, aby zjistili, o jakou chemikálii se vlastně jedná. Pak navrhnou adekvátní způsob likvidace - buď ve spalovně nebo na skládce nebezpečných odpadů.

V objektu se nacházejí chemikálie v nejrůznějších obalech od litrových lahví až po barely. Odborníci zjistili přítomnost několika druhů kyselin, pevných látek a rozpouštědel.

První etapa likvidace nejrizikovějších látek proběhla hned po objevení skladu v prosinci 2006. V objektu bývalého vepřína se nacházely i radioaktivní látky, které zajistil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Naštěstí byly v dobře uzavřených nádobách a nepředstavovaly tak pro lidi nebezpečí. Příbramská policie dosud sklad nepřetržitě hlídala.

Majitel skladu, podnikatel Petr Budil, na likvidaci uskladněných látek nemá peníze a není schopen situaci sám vyřešit. Radnice se peníze, které na odstranění musí vynaložit, pokusí vymáhat na majiteli, vzhledem k jeho finančním potížím je ale šance na úspěch minimální. Budila už vyšetřuje policie, žádné obvinění ale zatím nevznesla.