Ochranná známka potvrzuje jedinečnost perníku z Pardubic

Pardubice - Výrobci pardubického perníku představili na slavnostní prezentaci certifikát Evropské unie, kterým tradiční pochoutka získává právo na chráněné zeměpisné označení "Pardubický perník". Její získání je velmi výhodné především z obchodního hlediska. Sdružení Pardubický perník požádalo o ochrannou známku už v roce 2004.

Z uděleného certifikátu vyplývají pro výrobce nejen práva, ale také povinnosti, zejména v udržování kvality výrobku. Perníkáři musí dodržovat výrobní postupy a používat jen stanovené suroviny. „Už jen proto, že výrobek bude uznávaný a jedinečný po celé Evropě, musíme se snažit, abychom mu to nepokazili,“ řekl se předseda Sdružení pardubického perníku Josef Novotný.

Tradice výroby sahá až do 16. století, právo vyrábět perník potvrdila v roce 1756 Marie Terezie. Příprava oblíbené pochoutky se ale ve velkém rozběhla až ve 20. století. Ochranná známka zaručuje perníku exkluzivitu, nikdo na světě ho nesmí napodobit. Stejnou známku má v České republice například Karlovarský suchar nebo Žatecký chmel.

S chráněným zeměpisným označením se výrobci chtějí prosadit i v zahraničí. Nyní vyrábí například pro bavorský trh, ale chystá se i  rozšíření dále na východ.

Pardubičtí perníkáři používají speciální ingredience, které zůstávají přísně utajené. Původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Poslední přísada dala výrobku také název - peprník, později perník.