Karviná přispívá na stavbu rodinných domů

Karviná - Kdo staví v Karviné rodinný dům, dostane od města  příspěvek 150 tisíc korun. Tak teď motivuje karvinský magistrát místní obyvatele. Radní totiž chtějí zabránit dalšímu odlivu lidí z města. Ministerstvo pro místní rozvoj krok magistrátu podporuje.

V 80. letech Karvinou opustilo 15 tisíc lidí. Od té doby se město drží na zhruba pětašedesáti tisících obyvatel, i tohle číslo se však mění. Stopadesátitisícová podpora každému, kdo se rozhodne na území města postavit rodinný domek, tak podle vedení města může situaci stabilizovat. „Určitě se najdou lidi, kterým to pomůže,“ říká jeden z obyvatel Karviné. „Karviná už utrpěla tím, že ta spodní část byla poddolovaná. Pak spousta mladých lidí utekla pryč, tady nebyly šance žádné, žádné vyhlídky,“ dodává druhý. „Karviná má z minulosti strašně špatnou image. Nyní se pokoušíme stabilizovat hlavně mladé a dobře vydělávající lidi, kteří v současné době měli tendenci utíkat z města,“ doufá náměstek karvinského primátora Zbyněk Gajdacz.
 
O příspěvek tak může žádat každý, kdo na území města bude stavět nebo už postavil rodinný domek a zkolaudoval jej po 1. lednu roku 2006. „V zásadě se jedná o nějaké desítky domků ročně. V loňském i letošním roce bylo na podporu z rozpočtu vyčleněno 5 milionů korun,“ vypočítává Zbyněk Gajdacz.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj přiznává, že objem státních peněz, které jsou určeny pro bydlení, stále klesá. „Objem, který byl v roce 2007 900 milionů korun, je letos 300 milionů. Ten pokles je skutečně výrazný a obce na to reagují. Je to správná cesta, jak stabilizovat obyvatelstvo v daném regionu,“ uvádí náměstek pro legislativu a bytovou politiku Ministerstva pro místní rozvoj ČR Miroslav Kalous.  
 
Podpora 150 tisíc se vztahuje na jeden postavený dům, nikoliv na byt. Rodinný dům podle karvinských směrnic však může mít až tři bytové jednotky.