Na Českokrumlovsku se množí případy otrávených zvířat

Kaplice (Českokrumluvsko) - Koncem minulého roku našli obyvatelé Kaplice první otrávenou lišku. Případ ale tehdy zapadl. V lednu se ovšem objevila další otrávená zvířata a přibylo i jedovatých návnad. Otravě už podlehli i dva velcí psi a v dnešních ranních hodinách vyjeli městští strážníci a představitelé místního úřadu k dalším dvěma případům. Všechna zvířata zahynula na otravu stejným jedem, zemědělským přípravkem Furadan, který se používá na usmrcení škůdců zemědělských plodin. Městský úřad už nechal celou rizikovou oblast označit výstražnými tabulkami.

Již několik kapek tohoto jedu dokáže zabít cokoliv živého. Od loňského roku se přitom nebezpečný přípravek nesmí prodávat. Myslivci a ochranáři ale jeho zásoby v domácnostech a ve firmách odhadují na více než jednu tunu. Pokládání otrávených návnad v přírodě je zakázáno více než 40 let. V poslední době se ale stalo častým prostředkem v boji se „škodnou“. Furadan patří k nejčastěji zneužíváným insekticidům, které obsahují účinnou látku karbofuran.
 
Stejná situace se v Kaplici stala i v roce 2006, kdy se objevila první série otrav. Návnadám tehdy podlehly nejen lišky, ale i psi, kuny, kočky či draví ptáci. Místní policisté se zatím k případu příliš vyjadřovat nechtějí. Obě série otrav, ke kterým došlo v okolí rozsáhlé farmy na okraji města, může mít podle strážníků na svědomí jeden člověk. „Myslivci to nedělají v žádném případě. Už jim zde zahynuli dva psi,“ myslí si Jan Vícha z Mysliveckého sdružení Kaplice.   
 
V letech 2005 a 2006 vystrašily případy otrav i Třeboňsko. Kvůli nastraženému Furadanu zde tehdy zahynuli tři mimořádně chránění orli mořští. Policie sice měla podezření na dvojici mužů, ale pro nedostatek důkazů nebylo vzneseno žádné obvinění.