Exekutor obstavil Mostu kromě dvou budov i tři účty, dluží 60 milionů

Most - Město Most nemůže kvůli exekuci od pondělí nakládat se svými třemi účty, na nichž má uloženo 88 milionů korun. Exekutor již v pátek městu obstavil budovy magistrátu a knihovny. Údajně totiž dluží sousední obci Malé Březno 44 milionů korun za těžbu uhlí v katastru obce. Peníze Mostu omylem 13 let vyplácel báňský úřad a mostečtí úředníci to čtyři roky věděli.

Celková dlužná částka i s penále a odměnou pro exekutora dosáhla 60,5 milionu korun. „S exekutorem jednáme o tom, že mu požadovanou sumu svěříme do úschovy. On potom náš majetek a účty opět uvolní. Neznamená to ale, že s nárokem obce souhlasíme. Bude to jen do doby, než k problému zaujme stanovisko odvolací orgán. Exekuci totiž považujeme za nezákonnou, odvolali jsme se k ústeckému krajskému úřadu,“ uvedl náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín.

Fungování města podle něj není ohroženo. „Budovy nemáme v úmyslu prodat, ze tří zablokovaných účtů používáme jen jeden. Další účty, jež se běžně používají pro platební styk, zablokované nejsou,“ uvedl.

Obvodní báňský úřad v Mostě opakovaně vyzval město Most, aby částku, která mu byla vyplacena neoprávněně, vrátil na účet úřadu. Město však dobrovolně zaplatit odmítlo, a proto báňský úřad podal u Okresního soudu v Mostě návrh na vydání 43,98 milionu korun formou platebního rozkazu. Proti tomu město podalo odpor. Důvod, proč báňský úřad posílal poplatky z těžební činnosti 13 let městu místo obci, není známý.

Malé Březno, jež běžně hospodaří s rozpočtem mezi 14 až 18 miliony Kč, pověřilo vymáháním pohledávky advokátní kancelář. Katastrální území Malého Března zahrnuje i obec Bylany a kvůli těžbě uhlí zaniklou obec Holešice. Problém neoprávněně vyplacených poplatků se týká právě území Holešic, které je prakticky celé zasaženo těžbou hnědého uhlí v dolu Šverma.

„Na chybu jsem přišel náhodou, když nám platebním příkazem od obvodního báňského úřadu přišlo tak málo peněz, že jsem se o to začal zajímat,“ uvedl pro ČT24 starosta Malého Března Radim Novák. Snažil se s Mostem dohodnout na splátkovém kalendáři, což se mu ale nepodařilo. „Máme však doklady, že poplatky za zabrané území i z prodeje vytěženého nerostu patří skutečně nám,“ řekl už dříve Novák. Nakonec se obrátil na soud. Exekutor pak obstavil budovu mosteckého magistrátu, knihovny a zablokoval tři bankovní účty.

Opoziční občanští demokraté požadují po vládnoucí koalici, kterou tvoří SMM a KSČM, vysvětlení k obstavení majetku města. ODS navrhla svolat mimořádné zastupitelstvo. „V případě, že se prokáže zavinění členů vedení města, bude klub navrhovat odvolání členů vedení města. Pokud se prokáže škoda či jiná újma na majetku města, bude klub ODS iniciovat policejní vyšetřování,“ varuje bývalý mostecký primátor Vladimír Bártl (ODS).

Současný náměstek Pitín na tak silná slova nevěří: „Pokud nás v tuto chvíli opozice vyzývá, abychom neprodleně zaplatili, tak to samozřejmě od roku 2004 mohli udělat tisíckrát.“ Na problém s neoprávněným vyplácením poplatků souvisejících s těžební činností společnosti Mostecká uhelná (MUS) totiž Novák upozornil už v době, kdy byl mosteckým primátorem Bártl.

Primátor Vlastimil Vozka (SMM) trvá na tom, že město si nemůže dovolit obci žádné peníze zaplatit. „Nejde o daňovou pohledávku, ale o běžnou pohledávku státu, město tedy v žádném případě neporušilo rozpočtovou kázeň. K Malému Březnu nemáme žádný rozpočtový vztah. Jde tu výhradně o vztah báňský úřad - obec Malé Březno a báňský úřad - město Most,“ dodal.