Azylovému domu v Liberci nepřišly dotace, nemá peníze na provoz

Liberec - Liberecký azylový dům Speramus se potýká s finančními problémy. Od státu totiž, stejně jako většina provozovatelů sociálních služeb, zatím nedostal slíbené peníze na provoz. Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládalo, že dotace pošle těmto zařízením do 15. února.

Speramus měl dostat od ministerstva na první čtvrtletí tohoto roku šest set tisíc korun. Peníze určené na provoz domu, tedy na platy zaměstnanců, úhrady energií nebo jídlo pro klienty, už citelně chybí. Zaměstnanci nedostali za leden výplatu, to se bude opakovat zřejmě i v únoru. Ředitel domu nemá ani z čeho zaplatit povinné sociální a zdravotní pojištění, za to hrozí zařízení penále. Zaměstnanci jsou ale zatím vstřícní, řekl ředitel Robert Prade.
 
Podobně je na tom většina poskytovatelů sociálních služeb od azylových domů přes různé stacionáře nebo domovy důchodců. Peníze od ministerstva nepřišly nikomu. Jejich ředitelé se snaží, aby se nedostatek peněz nedotkl především klientů. „To nelze nazvat jinak než neschopností ministerských úředníků, když si stanoví sami metodiku, kterou pak nejsou schopni dodržet,“ myslí si Prade o tom, že ministerstvo práce si samo stanovilo v metodice pro přidělování dotací termín 15. únor.

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek prodlevu odůvodňuje tím, že dotační řízení, kdy komise schvalují poskytnutí finančních prostředků, je třeba každý rok opakovat. Letos se prý řízení protáhlo, protože ministerstvo čekalo na to, až zaregistrují některá zařízení, která o dotaci žádala poprvé. „Je to zcela běžný jev na začátku každého roku, kdy tato zařízení nemohou počítat s tím, že by od nás dotaci dostala,“ řekl v pořadu České televize Před polednem Hošek.

Některá zařízení si na provoz musela půjčit, nebo nedostatek peněz řešila přesunutím finančních zdrojů. Problémy mají hlavně menší zařízení, jakým je například liberecký Speramus. Skluz ve vyplácení dotací je přibližně čtrnáctidenní. Podle Hoška peníze už tento týden ministerstvo začalo posílat. Dotace putují všem čtrnácti krajům, které je následně přerozdělí zařízením v regionu.
 
Příští rok se bude ministerstvo stanovený termín snažit dodržet, a problémy sociálních zařízení tak eliminovat.