Dramatické zasedání Konfederace politických vězňů v Olomouci

Olomouc – Dramatický začátek mělo dnes v Olomouci zasedání Konfederace politických vězňů. Její zástupci totiž hned ráno odmítli do sálu vpustit bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína, který je jedním z místopředsedů této organizace. Jeho příznivci okamžitě vyvolali slovní potyčku s vedením konfederace a došlo i na výhrůžky a pěsti. Zasáhnout nakonec musela městská policie.

Příznivci bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína chtěli dosáhnout vpuštění do sálu, aby mohli upozornit na problémy uvnitř konfederace. „To je absurdní, co se tady děje dvacet let po listopadu. To je infiltrované vedení politických vězňů lidmi, kteří tam nemají co dělat,“ poukázal příznivec Vladimíra Hučína Jan Šinágl. Podle Vladimíra Hučína se báli toho, co by tam bylo řečeno. Konfederace politických vězňů prožívá v současnosti hlubokou krizi.

Současné předsednictvo však tvrdí, že Vladimír Hučín a jeho příznivci nemají na sněmu co dělat. Nejsou to političtí vězni, pouze provokují a snaží se celou organizaci zesměšnit. „Objevují se různé živly, o nichž nevíme – jako tento pán, který se tady vynořil. Není to politický vězeň,“ vysvětluje místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Konfederace sdružuje na čtyři tisíce lidí. Její členkou je také jednaosmdesátiletá Anna Honová. Ve vězení strávila dva a půl roku za údajné maření úředního výkonu a přepisování letáků. Její příběh patří k těm šťastnějším. Sama říká, že jí ve vězení nebili. Vždy se snažila poukázat na fakt, že bít ženu není žádná odvaha.

„V této zemi je pořád ještě hodně lidí nepoučitelných a právě na ně se snažíme zaměřit naši pozornost,“ dodala Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů. Olomoucké setkání bývalých politických vězňů má za úkol zhodnotit své působení za uplynulé dva roky, asi nejdůležitějším bodem programu pak bude volba nového vedení. Nové předsednictvo budou znát členové Konfederace politických vězňů zítra dopoledne.