Obrněná technika míří do Afghánistánu

Olomouc - Česká republika pošle do Afghánistánu obrněnou techniku. Vůbec poprvé v historii zamíří do této zahraniční mise hned čtyři bojová vozidla pěchoty. Ta prošla během posledního čtvrt roku nákladnou obnovou ve vojenském opravárenském podniku ve Šternberku. Na základnu v Logaru je armáda přepraví koncem tohoto týdne.

Bojová vozidla pěchoty využívá armáda od poloviny osmdesátých let. Ve Šternberku teď prošla tato obrněná technika generální opravou. Dělníci stroje rozebrali do posledního šroubku. Transportéry mají za sebou kompletní ozdravnou kúru. Do Afghánistánu tak přijedou vozidla upravená přímo pro podmínky, které tady panují. „Byly v nich upraveny optické přístroje, které těm vojákům umožní operovat i ve ztížených podmínkách v noci. Je tam tepelná izolace vnitřního prostoru posádky. Předpokládáme, že ti vojáci tam budou operovat nejen ve dne, kdy tam jsou vysoké teploty, ale také v noci, kdy ty teploty jsou mimořádně nízké,“ říká obchodní ředitel firmy Miroslav Mařák. „Ta vozidla splňují po opravě podmínky tak, jako by byla nově vyrobená,“ doplňuje ho vedoucí obchodního oddělení Daniel Káňa.
 
Transportéry jsou teď odolné proti střelbě ze samopalu i kulometu a mají také protiminovou ochranu podvozku. Jejich obnova přišla na miliony korun. „V zahraničních misích slouží jako určitý mobilní bunkr, který chrání strategické body, třeba základnu,“ uvádí tiskový mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.
 
Bezpečnostní situace v Afghánistánu je podle zástupců ministerstva obrany sice stabilnější, lze ji ale považovat za zhoršenou. „Působení provinčního rekonstrukčního týmu je závislé na perfektních informacích o bezpečnostní situaci,“ zdůrazňuje Andrej Čírtek.
 
S tím, že by do Afghánistánu zamířila ještě další obrněná technika, zatím armáda nepočítá. Tato bojová vozidla budou sloužit k ochraně základny v Logaru, kde bude působit český provinční rekonstrukční tým.