František Oldřich Kinský neuspěl se žalobou o určení vlastnictví

Heřmanův Městec - Heřmanův Městec na Chrudimsku chce investovat nemalé peníze do oprav budov, o které se léta soudil s Františkem Oldřichem Kinským. Plány město představilo ihned poté, co potomek šlechtického rodu neuspěl se žalobou o určení vlastnictví. Podobně jsou na tom i správci dalších sporných nemovitostí. O některých nárocích Kinského přesto soudy ještě definitivně nerozhodly.

Budovy v Heřmanově Městci, které kdysi patřily Kinským, už několik let čekají na zásadní opravy. Kromě praktické a umělecké školy je to takzvaný Medov - někdejší úřednické sídlo naproti zámku. Starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek ujišťuje, že budou zahájeny opravy střech, které jsou v havarijním stavu. Městu se podařilo získat dotaci z ministerstva kultury z programu regenerace.

Opravy potřebuje i areál heřmanoměsteckého hřebčína, který se stal kulturní památkou. Pravomocné rozhodnutí soudu tu ale zatím nemají. Ředitel hřebčína Slatiňany Národního hřebčína Kladruby nad Labem Tomáš Kunc si není zcela jistý, že je úplně vyhráno. Žaloba o vlastnictví těchto nemovitostí a dalších pozemků není zcela u konce.

Jenom u chrudimského okresního soudu podal František Oldřich Kinský 66 žalob o určení vlastnictví. Pro potomka šlechtického rodu skončilo 56 z nich neúspěchem. Mluvčí Okresního soudu v Chrudimi René Tinz potvrzuje: „Ve většině pravomocně skončených věcí podal žalobce po právní moci dovolání k nejvyššímu soudu České republiky v Brně. Několik těchto dovolání už skončilo neúspěchem pana žalobce.“ Heřmanův Městec, který byl kdysi hlavním sídlem rodiny Kinských, považuje spory za ukončené. Starosta Jiroutek dodává: „Pokud by pan kníže podal nějaké další odvolání, třeba k mezinárodnímu soudu, rozsudek by se již netýkal města ale státu a šlo by pouze o finanční narovnání, ne však o vracení majetku.“

Zatím poslední projednávaná žaloba u chrudimského okresního soudu se týkala pozemků ve vlastnictví pardubického kraje. Nároky knížete Kinského soud dnešním verdiktem zamítl.