V Ústí nad Labem roste odpor proti stavbě elektrárny

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem roste odpor proti chystané stavbě nové paroplynové elektrárny. Na kraji města ji chce postavit elektrárenský gigant ČEZ. Jde přitom o letitý projekt, který má všechna potřebná povolení a ČEZ ho chce nyní jen realizovat.

Komíny na západě i na východě. Podle obyvatel Ústí nad Labem je jich už ve městě a okolí dost. Proti tomu, aby se další komín objevil i na severu, se tentokrát bouří občané i zastupitelé. Náměstek primátora Ústí nad Labem Arno Fišera trvá na tom, že elektrárna do stotisícového města nepatří. Člen zastupitelstva Tomáš Jelínek souhlasí. Taková elektrárna by v Ústí nad Labem a jeho okolí stát neměla. Podle ústeckého primátora se městu stavba nové elektrárny líbit nemusí. Zakázat ji ale nemůže, ČEZ už souhlas ke stavbě má. Samospráva nemá v tuto chvíli jakékoli možnosti toto stavební povolení změnit. Mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová potvrzuje: „Součástí stavebního povolení bylo právě i posouzení vlivu stavby na životní prostředí.“

Projekt elektrárny je dvanáct let starý. Kritici proto tvrdí, že vliv stavby na životní prostředí by měl být prozkoumán znovu podle dnešních přísnějších norem. Tomáš Jelínek prohlašuje: „Od roku 2001 platí nová EIA a já myslím, že by tento projekt měl být posouzen už podle ní.“ Primátor Jan Kubata se už se kvůli silnému odporu proti elektrárně obrátil osobním dopisem na generálního ředitel ČEZu: „Chci, abychom obdrželi objektivní informace.“ Mluvčí Soňa Hendrychová však oponuje. Podle ní jde opravdu o projekt nízkoemisní elektrárny, která je velmi šetrná k životnímu prostředí.

Odpůrci elektrány ale tvrdí, že na debatování s ČEZem je času dost. Podle nich by radnice měla nejdříve zkontrolovat, zda letité stavební povolení stále ještě platí.