Cenou Křesadlo bylo v Ústí nad Labem oceněno šest lidí

Ústí nad Labem - Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem ocenilo cenou Křesadlo šest lidí, kteří pomáhají potřebným. Většinou se věnují těžce nemocným, seniorům nebo zdravotně postiženým.

Margareta Jaglová se věnuje dobrovolnictví už patnáct let. Sama překonala rakovinu a od té doby pomáhá dalším onkologickým pacientům. Založila i občanské sdružení, které se lidem s rakovinou věnuje. Prožila už stovky příběhů, jak těch, které skončily dobře, tak těch se špatným koncem. Stále ale říká, že nejdůležitější je se nemoci nepoddávat.

Dobrovolnické centrum ocenilo šest dobrovolníků, které na cenu Křesadlo nominovala veřejnost. Dobrovolníci se nejčastěji věnují právě nemocným, pomáhají seniorům a dětem. Stejně jako Milan Machalický. Už dvacet let spolupracuje s červeným křížem - vede kurzy pro děti, jezdí s nimi na tábory, a pomáhá i starým lidem.

„Pro mě je největší odměna vidět úsměch ve tvářích těch nejmenších,“ nechal se slyšet oceněný dobrovolník Milan Machalický. „Křesadlo je jiskra, kterou hledáme mezi obyvateli, je to ocenění dobrovolníků,“ dodala Lenka Černá, ředitelka Dobrovolnického centra.

Kolik dobrovolníků je v Ústeckém kraji, to si Dobrovolnické centrum netroufá odhadnout, jen v Ústí nad Labem jich je přes pět tisíc. Příští rok může na Křesadlo dosáhnout kdokoli z nich. Nominovaných na ocenění byly dvě desítky a jak říkají organizátoři - křesadlo by si zasloužili všichni.