Jihočeši převzali od armády letiště v Plané

České Budějovice - Jihočeský kraj převzal od armády letiště v Plané u Českých Budějovic. Skončil tak spor o jeho využití, který se táhnul neuvěřitelných jedenáct let. Areál se podle nových vlastníků promění v moderní letiště, v části pak vznikne komerční zóna.

Na smlouvě o bezúplatném převodu letiště osychají podpisy. Podle nových vlastníků je však rozhodnutí definitivní a žádný zvrat už nehrozí. Tento týden přistál naposledy na ploše letiště armádní stroj. Dráhu budou využívat už jen piloti civilních letadel. Podle ředitele letiště Ladislava Ondřicha zájem o jeho využití vzrůstá.

Úprava areálu a výstavba nového terminálu si vyžádá půl miliardy korun. Peníze chce kraj získat především z evropských fondů. „Počítáme s tím, že ty budovy, které budou spojeny s provozem letiště, dostanou jednotný kabát,“ nastiňuje další kroky ředitel Ondřich.

Největší čeští dopravci jihočeský projekt teprve začínají zkoumat, v hodnocení jsou však velmi zdrženliví. ČSA v současné době o jeho využívání neuvažují. „V nejbližší době o tom neuvažujeme ani pro zimní, ani pro letní letový řád,“ doplňuje stanovisko ČSA mluvčí společnosti Travel servis Vlaďka Dufková.

Noví majitelé letiště předpokládají, že velká dopravní letadla by tady mohla přistávat do dvou let. Projektanti hodlají část areálu proměnit v komerční zónu a haly by měly již v příštím roce sloužit také jako sklady.