Samota u Děkanských skalin na Kaplicku je odříznutá od světa

Kaplice - Odříznutí od světa zůstávají lidé žijící na samotě u Děkanských skalin na Kaplicku. Poslední velká voda jim poničila přístupovou cestu. Do domů se musejí dostávat jen po provizorní lávce. Podobná situace nastala i před pěti lety. Problém podle vodohospodářů způsobil špatně postavený most.

Samota v Děkanských skalinách. Před týdnem tady přišli o cestu i o kus mostu. Pět metrů dlouhá a metr široká dřevená lávka, kterou místní sami vybudovali. Tak vypadá jediná spojnice s levým břehem říčky Černé. Sunou po ní popelnice, přenášejí nákupy, auta parkují u lesa.

Petráskovi na druhém břehu provozují penzion. Dodávka s potravinami se k nim ale nedostane. Až vyprodají zásoby, restauraci zavřou. Irena Petrásková popisuje situaci: „Přes tuhle lávku nemůžu tahat zásoby jídla ani limonády, to je nesmysl.“

Před pěti lety postavený malý most, to je podle vodohospodářů hlavní viník. Při povodni se před ním nahromadí klády a kameny, ucpou betonové roury, voda prudce stoupá a proud pak ničí blízký kamenný násep, který je součástí cesty. Zástupce ředitele Povodí Vltavy Jan Flíček dodává: „Hlavní chybu spatřuji v nedostatečně průtočném profilu hlavního mostku.“

Správci povodí navrhují jediné řešení. Obecní most musí firma strhnout a postavit větší. S tím starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová souhlasí. Peníze v rozpočtu ale nemá. Podle ní je třeba připravit nějaký projekt, a hlavně se domluvit s Povodím Vltavy.

Radnice o finanční pomoc požádá Ministerstvo pro místní rozvoj. Starostka předpokládá, že novou cestu s mostem vybudují až na počátku příštího roku. Lávka tady pravděpodobně zůstane až do zimy.