Po nočním dešti se české řeky rozvodňují

České Budějovice/Hradec Králové - Vydatný déšť dnes rozvodnil řeky na Šumavě. Třetího povodňového stupně dosáhly Vydra na Modravě a Otava v Rejštejně na Klatovsku. Od dnešního rána také platí na Labi ve Špindlerově Mlýně a na Cidlině v Jičíně první povodňový stupeň, tedy bdělost. Výrazné vzestupy hladiny, zatím bez povodňových stupňů, jsou i na Javorce v Lázních Bělohrad na Jičínsku a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří.

Druhého stupně dosáhla Otava v Sušici a Křemelná ve Stodůlkách. Vzestup hladin očekávají meteorologové i na Vltavě nad Lipnem. „Vzestupy na Otavě budou ještě výrazné, protože na Šumavě prší a bude i nadále,“ uvedla Štěrbová. Nejvýraznější srážky zaznamenali meteorologové v Prášilech, kde za 24 hodin spadlo 62 milimetrů.

Ze špindlerovské přehrady Labská začali dnes ráno vodohospodáři vypouštět 27 metrů krychlových vody za vteřinu. Nejvíce vody napršelo v Krkonoších a v Orlických horách, kde se úhrny srážek za posledních 24 hodin pohybují od 40 do 70 litrů na metr čtvereční.