Občané Unhošti se chtějí obrátit na soud kvůli zamítnutému referendu

Unhošť - Radnice v Unhošti na Kladensku zamítla referendum o spojení dvou základních škol. Hlasování požadovala část obyvatel. Dvakrát se jim podařilo sehnat potřebný počet podpisů na petici za vyhlášení referenda, ani jeden z návrhů však radnice nepřijala. Lidé se teď chtějí kvůli referendu soudit. I přes probíhající spory radnice již školy právně spojila. Od nového školního roku budou mít žáci v Unhošti školu jedinou, lidé z petičního výboru však chtějí referendum i nadále prosadit.

Ve městě se vedou dlouhé spory, zda spojení dvou základních škol v Unhošti přinese změnu k lepšímu nebo k horšímu. Radnice již odhlasovala, že obě školy splynou. Některým rodičům se to nelíbí, proto chtěli, aby o školách rozhodlo všelidové hlasování. To zastupitelé odmítli. Starosta Unhošti Ivan Záboj se domnívá, že rozhodnutí patří do pravomoci zřizovatele školy, a není tedy tématem k všelidovému hlasování. Členky přípravného výboru pro referendum si však myslí, že z něj má radnice strach. Obyvatelé města totiž mají evidentně odlišný názor od vedení radnice. Magistrát chce podle nich za každou cenu prosadit svůj záměr a ještě působí arogantně.

Podle vedení města ale ani jedna z petic za referendum nesplňovala zákonem dané podmínky. Místostarostka Lenka Mazuchová je připravená: „Máme analýzu od dvou právníků. Ti tvrdí, že podmínky pro referendum nebyly splněny.“ Starosta Záboj přípravu referenda považuje za zdržovací metodu, která nevede nikam. Výbor pro petici je však přesvědčený, že jen tak je možné ukázat, co si lidé přejí.

Radnice už základní školy právně spojila. Od nového školního roku tak budou žáci v Unhošti chodit sice do stejných budov jako dříve, organizačně to ale bude jediná škola. Lidé z petičního výboru chtějí dál bojovat za referendum, ve kterém by se k budoucnosti škol mohli vyjádřit občané města. Dokonce již připravili podklady pro soudní řízení. Krajský soud by měl o referendu rozhodnout asi do měsíce.