Panelový dům v Letňanech přišel kvůli větru o střechu

Praha - Silný vítr utrhl plechovou střechu na nástavbě panelového domu v Malkovského ulici v Praze-Letňanech. Hasiči museli evakuovat kolem čtyř desítek lidí, kteří našli dočasné útočiště v základní škole v Tupolevově ulici. Část střechy ještě z domu visí a hrozí, že spadne.

„Poryvem větru se konstrukce zřítila a poškodila osobní automobily,“ popsal vyšetřovatel hasičů Josef Hyršl. Podle starosty Ivana Kabického se uvolnila klenutá střecha nad novými byty v nástavbě na domě. Evakuováni byli lidé z posledních dvou pater desetipatrové budovy. Všichni obyvatelé vyvázli bez zranění.

Dům už prohlédl také statik Petr Macháň. Po ohledání konstatoval, že se jedná pouze o stavební problém. „Nosná konstrukce domu není poškozena, je stržena jen plechová krytina,“ konstatoval. 

I přes příznivý verdikt stále není jasné, kdy se budou moci obyvatelé paneláku vrátit do svých domovů. „S objektem se nyní nedá nic dělat,“ uvedl Kabický. Prostor kolem domu hlídala státní i městská policie. Evakuovaným lidem nabídl majitel domu ubytování v hotelech.   

Hasiči už v Praze zasahovali kvůli silnému větru zhruba u pěti desítek případů. Nařídili také evakuaci bývalého cukrovaru v Čakovicích, kde se rovněž utrhla střecha. Podle ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše muselo budovu opustit kolem šesti desítek lidí.     

„Celý areál bude do pondělí uzavřen,“ informovala čakovická starostka Alena Samková. Podle ní jsou v někdejším cukrovaru různé provozy a ubytovna pro dělníky.