Ústecká čtvrť stále bojuje se šváby

Ústí nad Labem - Ústecká čtvrť Předlice se ani po dvou měsících nezbavila švábů. Hmyz se tady přemnožil kvůli nepořádku a špatným hygienickým podmínkám. Podle hygieniků za to z velké části mohou majitelé domů, kteří ani přes nařízení své domy neuklidili.

Plošná dezinsekce je podle hygieniků jediná možnost, jak v Předlicích šváby vyhubit. Hmyz se přemnožil v několika domech a rozlezl se i do okolních ulic. Jenže dezinsekci musí předcházet úklid domů i jejich okolí. Z Předlic sice zmizely desítky kontejnerů nepořádku, ale v některých domech stále zůstávají hromady odpadků. Úřady jsou toho názoru, že za to mohou majitelé domů.

„Problém je s místními starousedlíky, kteří tu vlastní domy. Skládka se nalézá na jejich pozemku a ti se k úklidu nepořádku zas až tak nemají,“ řekl zástupce ředitele Městské policie v Ústi nad Labem Jan Novotný. „Dnes už máme informaci, že úklid jejích nemovitostí tento týden započal,“ informoval Josef Trmal, ředitel KHS Ústí nad Labem.

Hygienici společně s městskou policií zjišťují, kam až se švábi rozlezli. Do všech domů proto strážníci dali kontrolní pastičky, na které se hmyz chytá. Dle informací od Jana Novotného byla polovina z těchto pastí rozkradena.

Švábi mohou způsobit řadu zdravotních problémů, mimo jiné i alergie. Podle hygieniků tak bude záležet na místních lidech, zda budou ve svém okolí udržovat pořádek.

Přemnožení švábů není jediným problémem v Předlicích. loni tam propukla epidemie úplavice. Teď ústecká radnice provádí i plošnou deratizaci, která by měla čtvrť zbavit potkanů.