Jaroměř na Náchodsku nemusí vracet milionovou dotaci

Jaroměř – Městu hrozilo, že bude muset státu zaplatit zhruba patnáct milionů korun, protože špatně použilo dotaci od Ministerstva obrany. Vrácení dotace by pro město znamenalo mimořádný výdaj ve výši ročních investic. Radnice proto požádala o prominutí platby a z větší části uspěla. Ministerstvo financí část platby prominulo. Případ ale ještě není u konce, zabývá se jím policie.

Problém městu způsobila oprava zdi kolem vojenského hřbitova. Stavebníci ji neopravili za všemi náhrobky, i když podle starosty Jiřího Klepsy to udělat měli. Neopravená místa jsou zakryta polystyrenem.

„Z celkového závazku, který byl více než 15 milionů, nám bylo prominuto něco přes 13 milionů korun,“ upřesnil starosta Jaroměře Jiří Klepsa (Volba pro město). Tím ale problém nekončí. Město chce znát viníka. „Na případu začalo pracovat okresní ředitelství policie Náchod, a protože byl složitější, předali jsme ho k šetření útvaru na odhalování korupce a hospodářské kriminality,“ dodala mluvčí OŘ Policie ČR Náchod Eva Prachařová.

Stavební firma Torkret, která zeď opravovala, jakékoliv pochybení od začátku odmítá. Podle majitele Zdeňka Bartoně byly práce provedeny v souladu se smlouvou o dílo a průběžně kontrolovány zástupci města. „Jsem přesvědčený, že k pochybení došlo na straně bývalých zaměstnanců městského úřadu,“ myslí si Jiří Klepsa.

Starosta Jaroměře doufá, že kriminalisté viníka brzy najdou. Město po něm chce vymáhat vzniklou škodu.