Jihočeské Horusice mají hvězdárnu

Horusice - Na zahradě pana Sejka z jihočeských Horusic vyrostla nová hvězdárna. Observatoř, která dva roky stála na dřevěných trámech, putovala na osm a půl metru vysoké stožáry. Pan Sejk tak má ke hvězdám opět o něco blíž. Pozorovat je tu bude se svou rodinou a sousedy.

Dostat třítunový kolos s otáčecí kopulí na místo ale nebylo jednoduché. Pomoci musela technika. Zhruba za dvacet minut se observatoř podařilo usadit na betonové stožáry. Ty před dvěma lety dostal pan Sejk jako dárek k vánocům od své ženy.

Vystudovaný matematik a fyzik se o astronomii začal zajímat už ve školních lavicích. Tehdy ale neměl na pozorování oblohy kvalitní zařízení. To koupil až později. Teď bude součástí jeho nové hvězdárny. „Newton, klasický zrcadlový dalekohled, který má průměr objektivu 200 milimetrů a ohniskovou vzdálenost 1200 milimetrů,“ popisuje pýchu své observatoře Jan Sejk. „Ty hvězdy mu vždycky něco říkaly,“ prozrazuje na svého manžela Blanka Sejková.

I když prozatím neobjevil žádný nový vesmírný objekt, tráví u dalekohledu mnoho hodin. Zájem o hvězdy vzbudil i u své dcery, která ho často doprovází na jeho vesmírných „toulkách“. „Říká se, že sny se mají plnit, tak jsem si ho splnil alespoň tímhle způsobem,“ neskrývá nadšení novopečený majitel hvězdárny.

Zároveň prozradil i svůj druhý velký sen: objevit planetku, kterou by pojmenoval po vesnici, ve které žije.