Jižní Čechy byly v rámci cvičení napadeny fiktivním virem eboly

České Budějovice - V jižních Čechách proběhlo dosud největší cvičení zaměřené na boj s mimořádně nebezpečnými chorobami na území České republiky. Organizátoři akce potvrdili, že katastrofický scénář vychází ze skutečných případů. Do nácviku karantény a izolování cestujícího napadeného virem ebola se zapojilo deset úřadů a institucí. Podle plánovaného scénáře se u cestujícího, který strávil několik týdnů v Kongu, začaly po startu z Frankfurtu nad Mohanem objevovat příznaky hemoragické horečky – s největší pravděpodobností eboly. V tu chvíli posádka kontaktuje letové dispečery a rozjíždí se mimořádně rozsáhlá akce. Naštěstí jen cvičně.

Další krok ve fingovaném ohrožení zdraví obyvatel ČR spočíval v bezpečné navigaci ohroženého letounu na prázdnou plochu, kam po chvíli přijeli hygienici, záchranáři, hasiči a policisté. „Kdybychom věděli, že se jedná o veliké riziko, snažili bychom se letoun odklonit na nějaké záložní letiště,“ uvedl Roman Primula z Evropského centra pro kontrolu infekčních chorob.

Specializovaný tým následně izoloval nakaženého cestujícího a ostatní cestující ho do karantény následovali po dalších dvou hodinách. Na místě je očekávali psychologové a policisté. „Cvičná situace vychází z konkrétní zkušenosti. Před několika lety se takto objevil případ s podezřením na nákazu SARS,“ upřesňuje mluvčí krajské hygienické stanice František Kotrba. Podle Romana Primuly je pravděpodobnost nákazy tímto způsobem malá, ale nikoli zanedbatelná. „V Německu už taková situace nastala a my musíme být připraveni,“ varuje Primula.

Podle epidemiologů bude v podobných případech nejohroženějším místem hlavní město Praha, možnost vyplnění scénáře je podle odborníků reálná. Jedním z prvních výsledků cvičení bylo zjištění, že Česká republika potřebuje dvě až tři sanitky vybavené speciálními filtry, určené k převozu pacientů s mimořádně nakažlivými chorobami.