Dopravcům na Karlovarsku chybějí řidiči

Karlovy Vary - Dopravcům v Karlovarském kraji chybí profesionální řidiči. Například karlovarský dopravní podnik musel i přes intenzivní spolupráci s úřadem práce přistoupit k náhradnímu řešení. Za volant se vracejí i lidé, kteří jsou už v důchodu. V této souvislosti již dopravní podnik přijal téměř desítku řidičů, kteří si užívali důchod. Ti jezdí na linkách městské hromadné dopravy. Někteří cestující ale seniorům za volantem příliš nevěří.

Dopravci se však brání. „Každý řidič, který k nám nastoupí, musí prokázat svou zdravotní způsobilost,“ objasňuje postup karlovarského dopravního podniku jeho ředitel Pavel Bohánek.

Podobné problémy řeší i jiné dopravní firmy. Jejich majitelé potvrdili, že jim chybí hlavně řidiči kamionů. Mladí podle nich často nemají peníze na nový řidičský průkaz skupiny C nebo D, který stojí až 20 tisíc korun. „Nelze využít ani možnost získat řidiče během vojenské služby, jako to bylo v minulosti,“ upozorňuje na další problém Pavel Bohánek.

Podle majitelů autoškol je zájemců o řidičák na autobus nebo nákladní auto stále dost. Bojí se ale odpovědnosti. „I ti řidiči, kteří by chtěli řídit autobus nebo kamion, mají obavy z toho, co se na silnici děje,“ přidává svoji praktickou zkušenost spolumajitel autoškoly v Karlových Varech Bohumil Hejhal.

Dopravci se snaží situaci řešit s ministerstvem školství. Chtějí, aby vznikl nový učební obor - řidič profesionál. Nakonec se dohodli jen na podpoře některých oborů jako automechanik a opravář zemědělských strojů. Učni si musí zaplatit jen zkoušky, což činí zhruba tisíc korun.

Jen karlovarský dopravní podnik zaměstnává 150 řidičů, až 20 procent z nich je už v důchodovém věku nebo krátce před odchodem do penze. A právě ty chce vedení podniku postupně nahradit.