Ústí nad Labem se potýká se zloději kovů

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem chce zpřísnit podmínky pro provozování sběren. Vedení města vadí mimo jiné to, že můžou mít otevřeno nonstop. Ústí se dlouhodobě potýká se zloději kovů, ve městě mizí všechno, co je kovové. Městská policie proto sběračům začala šrot odebírat, za rok shromáždila na dvě tuny kovů.

Stovky kilogramů zabaveného šrotu a desítky kárek - to je výsledek akce ústecké městské policie zaměřené na zloděje kovů. Ve městě mizelo všechno, co je kovové: od okapů přes kanálové poklopy po kabely. Škody se přitom šplhají do miliónů korun. Strážníci proto pravidelně hlídkují před sběrnami a sběrače kovů kontrolují, počet krádeží se díky tomu snížil o tři čtvrtiny. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata si pochvaluje, že sedmdesátiprocentní pokles ani neočekávali. Zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný doplňuje, že množství zachráněných kovů lze počítat v tunách. Podle primátora Kubaty panuje s výsledky velká spokojenost. To však neznamená, že s těmito akcemi město skončí.

Sběrači kovů musí strážníkům prokazovat, jak ke šrotu přišli. Pokud to neudělají, přijdou jak o kov, tak o kárku. Jan Novotný si vzpomene i na veselejší příhodu: „Pachatel se ke krádeži přiznal, ale byl bohužel nesvéprávný.“

Policie je v hodnocení úspěšnosti strážníků opatrná. V posledních týdnech totiž zadržela několik zlodějů, kteří kradli kovy dlouhodobě. Ve městě už navíc není téměř co ukrást.