Starosta z Karlovarska odhalil chyby ve strategických hlukových mapách

Karlovarsko - Ve strategických hlukových mapách ministerstva zdravotnictví jsou prý chyby. Tvrdí to starosta Jenišova na Karlovarsku s tím, že to obec poškozuje. Podle ministerstva jde zřejmě o ojedinělý problém. Na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví si starosta Ivan Truksa přečetl, že obyvatele, kteří bylí u silnice na Sokolov, trápí hluk aut.

Dopravu z obce ale už před rokem odvedl karlovarský průtah. Po úzké silnici už téměř nikdo nejezdí. V takzvaných strategických hlukových mapách chybí podle starosty kromě rychlostní silnice i další důležité stavby, jako jsou dva autoservisy. „Pokud tam není znázorněný průtah, tak je mapa z roku 2004. V té době se začal stavět průtah a v katastrálních mapách už to bylo vidět,“ potvrdil Tomáš Donát, investiční referent z Ředitelství silnic a dálnic Karlovy Vary.

Starosta říká, že špatně zpracované mapy poškozují obec, která se rozvíjí a snaží se přilákat nové obyvatele. „Samozřejmě, že pro investory je tahle informace negativní, nebudou mít o Jenišov zájem,“ dodal Ivan Truksa. Za hlukové mapy zaplatil stát více než 20 milionů korun. Podle ministerstva zdravotnictví podklady, ze kterých mapy vycházejí, jsou z roku 2005.

Většinu změn do jejich vydání o dva roky později ministerstvo aktualizovalo. Aby ministerstvo údaje přezkoumalo, starosta musí napsat oficiální dopis. „V dopisu musí uvést podklady k tomu, co je špatně. My se obrátíme na ty, kteří nám dali vstupní data a tam bude patrně problém,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle Tomáše Cikrta nejpozději do pěti let vydá ministerstvo nové hlukové mapy.