Orkán Emma poničil na Liberecku zámecké parky

Liberec - Milionové škody způsobil orkán Emma na Liberecku. Poničil i zámecké parky na Sychrově a Hrubém Rohozci. V obou polámal památné stromy, některé i přes 150 let staré.

Člověk by až brečel, říká kastelán Hrubého Rohozce. Zdejší anglický park vzal po víkendu za své. Spadla v něm pětina vzrostlých stromů. Některé přitom byly památné. „Několika stromům to vzalo špičky a spadla i řada větví. Na tak malý anglický park je to poměrně značná škoda,“ říká rezignovaně ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec.
 
Podobně je na tom zámecký park na Sychrově. Vichřice Kirill a Emma ho dohromady připravily o 46 mohutných stromů přes 150 let starých. Sychrovský park má přitom vyhlášenou sbírku domácích i cizokrajných dřevin. „To byl vzácný park, který byl předlohou pro tak vzácná arboreta, jako byly Průhonice nebo Konopiště,“ dodává Miloš Kadlec.  
 
Padající stromy dělaly problémy po celém kraji. Jeden z nich těžce poranil dobrovolného hasiče, který s kolegy odstraňoval následky vichřice v Panské Vsi na Českolipsku. Podle lékařů je jeho zdravotní stav vážný.  V Turnově proto vyhlásili zákaz vstupu do rozlehlých městských sadů. Varování přidávají i Lesy České republiky. „Vítr má ještě foukat, takže počítáme s tím, že minimálně ještě v příštím týdnu bude hrozit riziko pádu stromů,“ upozorňuje tiskový mluvčí generálního ředitelství Lesů ČR Radek Drahný.  
 
Vichřice Emma způsobila v Libereckém kraji milionové škody. Někteří lidé jsou stále bez proudu. Jako v jednom z věžáků  v Letné ulici v Liberci. Vítr odnesl střechu a prudký déšť pak natekl do elektroinstalace. „Půlka domu je od soboty bez proudu, je to k zbláznění, ale co můžeme dělat. Teklo to po stěnách dolů, každé dvě minuty jsme vytírali,“ popisuje situaci obyvatlka poškozeného domu Vlaďka Tušilová.  
 
Následky vichřice se budou podle hasičů likvidovat v regionu minimálně měsíc.