Karlovarská notářka nebude za losovačku potrestaná

Karlovy Vary - Notářka, která dohlížela na mediálně známé losování uchazečů o podíl na miliardové zakázce v Karlových Varech, nebude potrestaná. I když do zápisu uvedla takové údaje, za které dal antimonopolní úřad městu půlmilionovou pokutu. Notářka ale podle komory zákon ani předpisy neporušila.

I notářce je to hledání k smíchu - takovým titulkem opatřili lidé na internetu losování uchazečů o miliardovou zakázku na stavbu multifunkční haly. Poslední postupující firmy jako by muž hledal - říkají kritici losování. Notářku to ale zřejmě jen pobavilo. Napsala, že losování proběhlo. To podle předsedy notářské komory stačí.

„Představa, že notář je zodpovědný za to, že v souladu nebo v rozporu se zákonem se odehrál nějaký děj, je mylná,“ vysvětluje Martin Foukal, prezident Notářské komory ČR. Notářce se zřejmě způsob losování nezdál divný a v zápisu se o něm vůbec nezmínila. „To je jediné, co v tom zápisu chybí pro absolutní spokojenost a objektivitu pro zaznamenání toho průběhu děje, ale v žádném případě se to paní notářce nedá vytknout jako pochybení,“ dodal Martin Foukal.

Jaroslav Fujdiar z občanského sdružení O co jim jde? se však nechal slyšet, že takhle by si mohli předávat kufříky plný peněz a v notářském zápisu by bylo napsáno, že proběhlo předání kufříku. Jednatel společnosti, kterou si město na losování najalo, říká, že přítomnost notářky považoval za záruku dodržení zákona. Jednatel společnosti Stormen Jiří Pilský se vyjádřil, že kdyby notář napsal, že došlo k pochybení, soutěž by se musela zrušit.

Podle antimonopolního úřadu bývá zvykem, že notáři kontrolují například i lístky se jmény firem. Takové záznamy ale v karlovarské kauze chybí. „Ten notář by měl být aktivní a měl by nejen zkontrolovat, že losování proběhlo, ale že proběhlo v souladu se zákonem,“ uzavřel Martin Pecina, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Prezident notářské komory říká, že se nebrání změně zákona, která by notářům dávala větší pravomoci při výběrových řízeních.