Rosice nechtějí dům pro seniory

Pardubice - Už šest let trvá v pardubických Rosicích spor o výstavbu Domu pro pokojné stáří. Oblastní charita tam darem získala pozemek, na kterém chce dům postavit. Někteří místní jsou ale proti.

Oblastní charita v Pardubicích dostala darem starý dům od Josefy Štefánikové, další obyvatelka pak věnovala na stavbu 100 tisíc korun. Proti se ale postavili lidé, kteří by s domovem pro seniory sousedili. „Tady se setkáváme s ohromným odporem, velice cíleným a promyšleným,“ popisuje situaci ředitel Oblastní charity v Pardubicích Karel Tajovský.    
 
Odpůrci stavby se ke sporu vyjadřovat odmítají. O tom, zda Dům pro pokojné stáří v Rosicích postavit, či nikoliv, měl rozhodnout soud. Ovšem nerozhodl. Žena, která pozemek na výstavbu domu pro seniory darovala, je znechucená. „Je to svinstvo a naše zákony nestojí za nic,“ rozhořčuje se Josefa Štefánková. „Jsou tady dvě strany. Jedna má zájem postavit u nás tento Dům pokojného stáří, a druhá není proti postavení tohoto domu obecně, ale nevyhovuje jí ta lokalita,“ vysvětluje problém starosta Rosic Milan Tichý.   
 
Ani po šesti letech se spor nepodařilo vyřešit. A zdá se, že vyřešit se ho nepodaří ani v nejbližší době.