V krušnohorské Bublavě už opět chumelí

Šumava - Na sjezdovky v krušnohorské Bublavě už druhý den hustě chumelí. Bohužel ne z mraků, ale aspoň ze sněžných děl. Provozovatelé ski-areálu je mohli spustit téměř po měsíci. Okamžitě, jakmile se teploty přiblížily k potřebným -5 °C. Areál v 750 metrech nad mořem spustili jeho provozovatelé už při prvním slibném nástupu zimy, koncem listopadu. Třicet centimetrů přírodního sněhu, který tu tehdy spadnul, už dávno vzalo za své při oblevách, na slunci a větru.

Provozovatelé areálu od té doby prodlužují lyžařskou sezónu jenom za pomoci sněhových děl. Využívají každou minutu, kdy přijde mráz. Rezignovat museli až na vrcholu poslední oblevy minulou neděli. Teď jedou sněhová děla už druhou noc. Zítra tu lyžařskou sezónu obnoví.

„V současné době běží šest kanónů najednou a při plném nasazení jsme schopni za příznivých podmínek nasněžit 25 centimetrů za noc,“ nechal se slyšet Bohumil Havel ze Ski-areálu Bublava. Ochlazení přineslo zase jenom slabý poprašek přírodního sněhu. Jeho větší příděl se podle meteorologů čekat nedá.

„Srážky nečekáme, ale v závěru týdne by mělo na horách opět sněžit a připadne pár centimetrů nového sněhu,“ doplnil Pavel Karas, meteorolog České televize. Provozovatelům skiareálu bude podle meteorologů mimořádně přát i noc a zítřejší ráno. Na některých místech, hlavně v horských údolích, teplota klesne až k -10 °C.