Budou na kbelském letišti stát haly na opravu ruských vrtulníků?

Praha - Další čtyři pražské městské části mají výhrady k záměru ministerstva obrany postavit v areálu kbelského letiště dvě nové haly na opravu ruských vrtulníků. Na problém minulý týden upozornil starosta Kbel Pavel Žďárský. Ten proto na dnešek svolal společné jednání starostů, přišel i Jindřich Ploch, ředitel podniku Letecké opravny Malešice. Společnost opravy vrtulníků provádí.

Slovní přestřelky, argumenty ale i dohady - to vše padalo v debatě o vybudování dvou průmyslových hal na kbelském letišti. Ministerstvo obrany chce v Praze zrušit místa, kde se teď modernizují převážně ruské vrtulníky Mi-17 a opravy provádět na jednom místě. „Myslel jsem si, že podle dohody s armádou budou postupně vytlačovány hlučné stroje, které jsou převážně sovětské výroby, a najednou je to zpátky,“ vyjádřil se starosta Prahy 19 Pavel Žďárský (ODS).

Ministerstvo obrany Jindřich Ploch, ředitel LOM Praha, informoval, že se nebude zvyšovat počet přeletů ani hluk. Starostové a zástupci radnic sousedící s městkou části Kabely se ale po schůzce tvářili spíše skepticky. Podle Vojtěcha Vaňhery z městské části Praha-Satalice se koncentrace rizik shlukuje do jednoho prostoru - vojenského letiště. „Budeme požadovat informace, na kterých se musíme domluvit. Tedy kolik bude přeletů a kudy budou vrtulníky lítat,“ sdělil radní Prahy 9 Adam Vážanský.

Do Kbel se má z Malešic a z blízkosti tamního letiště přesunout provoz, který je podle vedení LOMu nehlučný. Ředitel LOMu, zástupce dotčených městských částí, ujistil, že kontrolní lety se na kbelském letišti provádět nebudou. Starosta Kbel tomu ale nevěří. Připravuje proto měření hluku v okolí letiště už teď. „Při měření průletu vrtulníku třikrát tam a zpátky těsně vedle obytných částí denní hlukový limit padne. Pak nevím, co bude armáda dělat,“ dodal Pavel Žďárský.

Kdy se začne se stavbou nových hal tady ve Kbelech se zatím neví. Podle ředitele LOMu by to mohlo být v horizontu devíti let.