Připravuje se unikátní revitalizace Kuksu

Hradec Králové - Oživte Kuks! To by si dnes zcela jistě přál osvícený hrabě František Špork, v 17. století zakladatel unikátního barokního komplexu hospitalu a lázní Kuks, místa vzdělanosti a umění. Dnes je to ospalá, opuštěná a chátrající památka, která žije jen pár dní v roce. Zdá se však, že přání hraběte Šporka bude konečně vyslyšeno. Královehradecký kraj, stát i obce připravují unikátní, téměř miliardový projekt záchrany barokního hospitalu a lázní Kuks.

„Hospitalu chybí činnost, chybí tu odborníci, umělci, kumštýři, spisovatelé, malíři, kteří by zde pracovali. Chybí možnost, aby zde mohli lidé přespat a zažít atmosféru Kuksu a ne jen přiběhnout a zase zpátky do autobusu,“ navrhuje lék na oživení Kuksu historik hradecké univerzity Stanislav Bohadlo.

Kraj, stát i obce se to pokusí změnit. Připravují dva projekty na opravu a oživení hospitalu a lázní, pravého i levého břehu, které mají na Kuks, do obce s 250 obyvateli, přinést až 800 milionů korun z programů Evropské unie. „Velmi důležitý projekt bude na druhém břehu v obci Kuks. Zde budeme podporovat investice při tvorbě penzionů, budou se tam obnovovat lázeňské domy, kolonády,“ říká Klára Dostálová z Centra evropského projektování.

Areál mají oživit cyklotrasy, rekreační zóny, do sálů se mají celoročně vrátit kulturní a společenské akce, barokní divadlo, výtvarné umění, literatura, hudba. „Vláda České republiky zařadila projekt revitalizace Kuksu pro svou jedinečnost mezi sedmnáct nejvýznamnějších projektů,“ zdůrazňuje význam projektu hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

Stavební práce na záchranu a oživení Kuksu by měly probíhat v letech 2009 až 2012.