Obnova silnic ztěžuje dopravu na jihu Čech

České Budějovice - Řidiče na jihu Čech čekají další dopravní omezení. Silničáři chystají na dva měsíce uzavřít čtyřicet úseků na silnicích prvních tříd. Na jejich opravy získali téměř šest set milionů korun. Proinvestovat je musejí do konce roku. Komplikace v dopravě se proto očekávají hlavně na Vimpersku, Jindřichohradecku a Táborsku. Právě v Táboře jsou dopravní nehody na denním pořádku, protože se zde silnice opravují na více než patnácti místech. Pokud zde dojde k dopravní nehodě, je její řešení velmi obtížné.

Za několik dní silničáři částečně uzavřou jednu z dalších frekventovaných silnic první třídy mezi Sezimovým Ústím a Táborem. Denně tu projede až třicet tisíc aut. Je jednou ze čtyřiceti v kraji, které chtějí silničáři opravit kvůli vyjetým kolejím. „Děláme tam takový harmonogram, aby nedocházelo k úplnému zkolabování dopravy,“ uklidňuje řidiče vedoucí údržby Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice Tomáš Voráček.

V kraji se opraví celkem 115 kilometrů silnic první třídy z celkových sedmi set třinácti. Uzavřeny ale budou i některé další silnice třetích tříd. Po dobu dvou let vydá jihočeský kraj na jejich opravu přes sedm set milionů korun. „Předpokládáme, že v tomto programu opravíme více než 400 kilometrů silnic,“ uvádí náměstek jihočeského hejtmana Robin Schinko.

Silničáři slibují, že všechny opravované úseky silnic prvních tříd budou hotové do konce listopadu, ale za předpokladu, že bude přát počasí.