Ve vojenském prostoru Vyšný našli ekologové vzácné druhy rostlin

Český Krumlov - Na jihu Čech vznikají z některých bývalých vojenských cvičišť chráněná území. Po odchodu armády v nich ekologové objevili vzácné druhy rostlin. Je to i případ cvičiště ve Vyšném u Českého Krumlova. Jeho část by se podle ochranářů mohla stát přírodní rezervací.

Nezalesněná plocha cvičiště podle botaniků ukrývá velké bohatství. Ve Vyšném objevili například nafialovělou trávu – vousatku prstnatou, která se v jižních Čechách vyskytuje jen velmi vzácně. V její blízkosti našli vzácný hořec, v porostu pak narazili na ohrožené brouky.

Vojáci podle ochranářů paradoxně svým výcvikem území pomohli. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka nejde o první takový případ: „Jízda tanku nebo dopady dělostřeleckých granátů vytvářejí unikátní biotopy, ve kterých se daří určitým vzácným druhům rostlin.“

Část 50hektarového cvičiště chtějí noví správci ponechat přirozenému vývoji, na okraji pak hodlají vytvořit pastviny. Předpokládají, že tato oblast zůstane v příštích letech přístupná pouze pro cyklisty a pěší, jedna z ploch by se dokonce mohla proměnit v chráněné území. Cvičiště zatím slouží především k venčení psů, ale už letos se stane učební pomůckou, bude určeno školám pro přírodovědné ukázky.