Nebezpečná skládka na Táborsku

Bítov - Nezákonné nakládání s odpady odhalili inspektoři životního prostředí v obci Bítov u Radenína na Táborsku. Firma tu nelegálně ukládá velké množství PET lahví. Na takovou činnost jí ale chybí patřičné povolení. Nepořádek kolem pronajatého objektu vadí především místním lidem. Zástupci firmy tvrdí, že je vše v pořádku, povolení mají a zákon tedy neporušili.

Arnošt Máče však namítá, že firma má od krajského úřadu pouze povolení na provoz mobilního zařízení. Na skladování a třídění PET lahví ale povolení nemá. Martin Kocábek z Inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích dodal, že firma neoprávněně nakládala s odpady v areálu bývalého zemědělského družstva.

Stovky pytlů naplněných plastovými obaly ležící v objektu místního statku a bez jakéhokoliv zabezpečení vadí především místním lidem. „Je toho tady tolik, že se bojíme, že to někdo zapálí. Přemnožily se tu krysy, objekt není zabezpečený a pohybují se tu malé děti, je to nehoráznost, co se tady děje,“ říká obyvatel Bítova Miroslav Černý. Právě místní se obrátili na inspektory životního prostředí s tím, že činnost firmy považují za nezákonnou.

Martin Kocábek konstatoval, že v současné době firmě hrozí správní řízení ve věci pokuty. „Po inspekci životního prostředí máme dohodu, že do konce ledna vyklidí dvůr, a že tam nezůstane jediná petka,“ informuje Jaroslav Kraau (NEZ), starosta spádové obce Radenín. Inspektoři životního prostředí prozatím výši pokuty neurčili. Firma ale může zaplatit až padesátimilionovou pokutu.