V Ústí nad Orlicí začal fungovat sedmý babybox

Ústí nad Orlicí - Východní Čechy se dočkaly svého prvního babyboxu. V nemocnici v Ústí nad Orlicí dnes začala fungovat sedmá speciální schránka pro anonymně odložené děti. Podle předsedy Občanského sdružení Babybox pro odložené děti Ludvíka Hesse se v Česku ještě letos plánuje zprovoznění dalších osmi schránek. Orlickoústecká porodnice je po Hradci Králové a Pardubicích třetí největší na východě Čech. Loni odrodila kolem 1200 dětí.

Orlickoústecká nemocnice usadila babybox v ulici Bratří Kovářů v blízkosti akutního příjmu. Podle ředitele Martina Procházky je to dostatečně klidné místo: „Anonymita bude naprosto zachovaná, matky se nemusejí obávat, že by je někdo viděl.“ Provoz babyboxu hradí nemocnice, podle Procházky jde však o korunové položky.

Orlickoústecká a zlínská schránka jsou proti svým předchůdkyním už inovované. Při otevření venkovních dvířek se pagerový systém ozve na osmi mobilních telefonech. O použití babyboxu se formou SMS a následným prozvoněním dozví osm lidí najednou.

„Zároveň se na příjmu spustí signalizace. Ve schránce je standardně teplota 28 stupňů, po otevření se zvýší na 37 stupňů. Samozřejmě je tam ventilace a pro případ vypnutí elektřiny má babybox náhradní zdroj,“ řekl Hess s tím, že odložené dítě je ve schránce vždycky jen velmi krátkou dobu.

Další schránky se podle Hesse zprovozní 1. května v Mladé Boleslavi a 1. června v Sokolově. V létě přibudou babyboxy v Příbrami a Ostravě, ještě letos pak také v Liberci, Kolíně, Kladně a Frýdku-Místku.