V Pardubicích se rozdávaly sošky andělů

Pardubice - Ve Východočeském divadle v Pardubicích se včera večer rozdávaly sošky andělů. Ocenění převzalo sedmnáct dobrovolníků z východních Čech, kteří se zdarma a ve svém volnu věnují práci pro druhé.

Osmnáctiletá studentka Michaela Kamenická v dětství prodělala vážnou nemoc. Po vzoru lékařů a sester se rozhodla pomáhat druhým. V projektu Den D, neboli Den dobrovolníků, byla jednou ze sedmnácti oceněných. Michaela Kamenická se jako dobrovolník přihlásila již ve třinácti letech. Když jí bylo osmnáct let, místní charita ji vyzvala, zda by nechtěla pomoci dvěma starším lidem.

Anketa chce poukázat na náročnou práci lidí, kteří svůj čas věnují dobrovolnictví. V letošním ročníku porotci vybírali z pětapadesáti nominovaných. Ředitel SKP Centrum Pardubice Jan Vojvodík vypočítává, že taková práce se vyhodnocuje v oblasti sociální, zdravotnické, sportovní, ekologické, výchovné a vzdělávací, školské a umělecké. Kandidáty nominovali jejich kolegové, známí, spolupracovníci, obce, města a případně rodina. Zástupce pořadatele Leoš Malina z SKP Centrum Pardubice potvrzuje, že se osvědčilo hlasování po internetu, celkem hlasovalo tři sta osmdesát respondentů.

Oceňování dobrovolníků začalo v roce 2005, letos poprvé pro celé východní Čechy. Jeden z oceněných dobrovolníků Ladislav Hlavsa ujišťuje: „Dvacátý rok jsem velitelem dobrovolných hasičů. K tomu vedeme děti, staráme se o ně.“ Marie Dráhová, také oceněná, si myslí, že ceny mohou povzbudit další dobrovolníky, aby pomáhali druhým.

Do ankety Den D by se časem mohli zapojit dobrovolníci i z jiného než Královéhradeckého a Pardubického kraje. Sošky andělů se v každém případě za rok opět budou rozdávat.