Libický zámek se rozpadá

Libice nad Doubravou - Barokní zámek z počátku 18. století v centru Libice nad Doubravou se rozpadá. Památka je pro místní lidi nebezpečná, protože současný majitel se o ní nestará. Polorozpadlé zdi, odpadávající kusy střechy, vlhko, plíseň a zanedbaný park - v takovém stavu je zámek v současné době. Obec se už několik let snaží zámek odkoupit, zatím marně.

Pavel Rutsch, místostarosta Libice nad Doubravou, informoval, že hrozbu nepřináší jen samotný zámek, ale i porost v zámeckém parku je nebezpečný. Památkáři už dokonce současnému majiteli nařídili, aby objekt co nejdříve zabezpečil. Ani to se nestalo. Alena Šidláková z odboru památkové péče Městského úřadu Chotěboř potvrdila, že se připravuje zadání firmě, která by opatření provedla na náklady vlastníka.

Majitel chátrajícího zámku František Frindt po telefonu odmítl situaci komentovat. Obec se už několik let snaží o záchranu zámku. Starosta už dokonce v Ostravě vyhledal současného majitele. Ten přislíbil, že s obcí začne jednat. „Uvažovalo se o tom, že by tam byla radnice nebo galerie. Uvažovali jsme i o zdravotnickém středisku,“ uvedl starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer.

Obec chce památku zachránit a chátrající zámek od nynějšího majitele odkoupit. Už v pondělí o tom budou jednat zastupitelé Libice nad Doubravou.