Z obce Bítov na Táborsku zmizí nepovolená skládka

Tábor - Lidé v obci Bítov na Táborsku si konečně mohou oddychnout, nepovolená skládka plastů, kterou tu založila dnes již neexistující firma, po roce zmizí. Skládku zlikviduje táborská společnost, která se zabývá odpady. Odklízení by podle odhadů mělo skončit koncem dubna.

Na pronajatém pozemku zemědělského družstva v Bítově byla nepovolená skládka rok. Věci se ale daly do pohybu, zaměstnanci táborské společnosti tu odpad likvidují každý víkend. „Bylo toho tady opravdu hodně, odtáhli jsme odsud desítky tun odpadu,“ potvrzuje vedoucí pracovní čety Jan Mika.
 
Plastové lahve i papír sem počátkem minulého roku navezla pražská firma, zlikvidovat ho měla do loňského prosince, což se ovšem nestalo. Následovala pokuta téměř půl milionu korun. „Společnost Andy team dostala od inspekce životního prostředí tu pokutu za nakládání s odpady v zařízení, které k tomu nebylo povoleno,“ vysvětluje důvod sankce Jiří Rypáček ředitel České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.
 
Bývalí společníci firmy, která skládku provozovala, se dohodli s místním obecním úřadem i s táborskou společností Rumpold, která skládku zlikviduje na vlastní náklady. „Výtěžek z této akce bude roztříděný materiál doprodej druhotné suroviny a zbytek půjde na skládku,“ říká ředitel firmy Petr Adnsam.
 
Firma Rumpold vše udělá bezúplatně a veškerý materiál dá do svých nákladů. Podle jejích zaměstnanců by skládka měla zmizet nejpozději do konce dubna.