V Chabařovicích se vyostřuje spor o obchvat města

Chabařovice - V Chabařovicích na Ústecku se vyostřuje spor o chystaný obchvat města. Radnice trvá na jeho původní podobě, se kterou počítá územní plán. Odpůrci stavby tvrdí, že nová silnice za sto milionů korun by měla vést jinudy.

Náměstí, které je zároveň hlavní silnicí, je zvláštností Chabařovic. Změnu může podle starosty města Jiřího Záhoříka přinést jen plánovaný obchvat: „Nemůžeme dovolit, aby středem města proudila doprava.“ Odpůrců obchvatu je dost. Majitelé krámků se bojí, že je připraví o zákazníky. Lidem, kteří postavili nové domky zase vadí, že jim auta budou jezdit těsně kolem plotu. Odpůrci ubezpečují, že chtějí pouze odklon dopravy dále od zástavby. Není to podle nich odpor proti obchvatu, ale proti jeho provedení. Kritici navrženého obchvatu už přišli se svou variantou. Silnice by měla obejít město daleko větším obloukem. Ústecký kraj, který všechno platí tuto možnost neodmítá, varuje však před skluzem. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc připouští, že od začátku začít lze, je pak ale nutné počítat s tím, že vlastní realizace obchvatu se posune o pět až sedm let. Starosta Záhořík považuje protinávrhy za nepřijatelné. Má obavy, že během pěti let se z města stane dopravní stoka.

Odpůrcům však zpoždění stavby nevadí. Podle nich bude alespoň čas si všechno rozmyslet. Nechtějí souhlasit se starostovými důvody. Argumentují, že v budoucnu by mohlo vzniknout dilema, proč nebyl obchvat vyprojektován jinak.

Zastupitelstvo by o obchvatu mělo jednat už tuto středu.