Luhačovice jsou konečně bez kamionů

Luhačovice - Léčba šokem v Luhačovicích zabrala, největším moravským lázním se nyní kamiony většinou vyhýbají. Platí totiž dopravní omezení, které jim zakazuje jezdit přes poškozený most poblíž Luhačovic. Šance, že budou lázně patřit na seznam památek UNESCO, se tak výrazně zvýšily. Navíc ubyla práce místní dopravní policii, před Luhačovicemi čekali na hříšníky, ale za 45 minut nerespektoval dopravní značku jediný řidič litevského kamionu.

Josef Krůžela, generální ředitel Lázní Luhačovice, si změnu velmi pochvaluje. Kamionům nad 15 tun zatím znemožňuje tranzit lázněmi mostek, který čeká na generální opravu, stejně jako celá silnice. Ta potrvá několik let. Luhačovičtí i krajští radní přemýšleli, jak to udělat, aby omezení bylo trvalé. Stavba obchvatu je nereálná, stejně jako lobbing za zákon omezující vjezd těžké dopravy do lázní a historických center. Značka by už ale zmizet neměla, na řešení místní politici pracují.

„Tato regulace je trvalým stavem. Nedomnívám se, že by měl být v příštích letech nějak měněn,“ nechal se slyšet hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Už začátkem července se má rozhodnout o případném zápisu Lázní Luhačovice na seznam UNESCO. Ticho v lázních může být rozhodujícím argumentem, loni totiž komisaře dopálila jediná věc - kamiony na dohled od kolonády.