Spor o transformaci pardubické nemocnice

Pardubice - Krajská nemocnice v Pardubicích se změní od října na akciovou společnost. Vedení pardubické radnice je ale proti a se záměrem Krajského úřadu nesouhlasí. Podle radních je transformace nemocnice riziková.

Také většina lékařů a zdravotního personálu má obavy, že nemocnice změnu z příspěvkové na akciovou společnost neustojí. Krajský úřad sice do nemocnice bude investovat asi 60 milionů korun, ovšem největší zdravotní zařízení v kraji to neoddluží. A v tom je problém. „To je určitá finanční výpomoc těm nemocnicím do provozního kapitálu. Městu Pardubice se to nelíbí a nám se také nelíbí, že my, jako nemocnice, která má polovinu obratu všech nemocnic v pardubickém kraji, má dostat nejméně peněz. To je velmi zvláštní,“ vyjadřuje své obavy ředitel Krajské nemocnice v Pardubicích Jan Fořtek.

K problematice transformace pardubické nemocnice se chtějí vyjádřit i zdravotnické odbory a vedení města. Kraj ale trvá na svém. Transformace nemocnice je údajně nevyhnutelná. „Transformace se připravuje dva roky, během čtrnácti dnů se ty nemocnice překlopí z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Takže tady skutečně nevidím prostor k jakékoli změně,“ odmítá změnu rozhodnutí radní pardubického kraje Josef Janeček.

Předsedkyně odborů Krajské nemocnice v Pardubicích Štěpánka Fraňková varuje před tím, že by se nemocnice touto transformací mohla dostat do nedobré ekonomické situace. „My si nemůžeme dovolit polovičatá řešení. Jestliže do něčeho jdeme, tak nám musí být úplně jasno, jaká jsou rizika, jaké jsou hrozby, jaké jsou výhody,“ přidává svůj názor ředitel nemocnice Fořtek.

O transformaci pardubické nemocnice se bude jednat již v úterý a očekává se velmi bouřlivá atmosféra.