Unikátní kovová rozhledna na Studenci byla rozebrána

Česká Kamenice - Vrch Studenec u České Kamenice na Děčínsku je ode dneška bez unikátní rozhledny. Šestnáctimetrová kovová věž postavená v roce 1888 potřebuje nutnou opravu, a proto byla za pomoci vrtulníku po částech snesena do údolí.

Po kraji kolem České Kamenice se mohli ti neodvážnější z výšky sedm set třiceti šesti metrů naposledy rozhlédnout v pondělí 17.9. Pak zmizela unikátní rozhledna dole v údolí. „Bojíme se toho, aby dnešní snesení rozhledny nebylo tou poslední fází při její rekonstrukci,“ strachuje se Jitka Tůmová z Občanského sdružení Studený a Lipnice. Místostarosta České Kamenice Vojtěch Marek ale doufá, že tato obava není na místě.

Rychlý návrat rozhledny na původní místo si přejí hlavně památkáři a místní patrioti. „Myslíme si, že by takové věci měly být zachovány,“ uvedl člen Občanského sdružení Studený a Lipnice Zdeněk Kába. Lesníci a ochránci přírody se ale naopak obávají, že zrekonstruovaná vyhlídka přiláká více turistů, než bude pro chráněné území únosné.

Rozhledna, kterou navštěvovalo až pět tisíc lidí ročně, doplatila na časté střídání majitelů. Před chystaným stržením v roce 1996 ji zachránilo až vyhlášení Technickou památkou. „Rozhodně si zaslouží, aby byla důstojně zrekonstruována,“ řekl odborník na ocelové konstrukce Jan Janatka. Stejný názor zastává i místostarosta Vojtěch Marek: „V okamžiku, kdy zjistíme jak je na tom po technické stránce konstrukce, tak dám krk na to, že se to zrekonstruuje.“

V současné době záleží vše hlavně na tom, zda město Česká Kamenice, které se stalo novým majitelem rozhledny, sežene dostatek financí na kompletní rekonstrukci staré kovové konstrukce. Pokud tedy vše dopadne dobře, měla by se unikátní rozhledna vrátit na vrch Studenec už během příštího léta.