Jihlava zavádí nová pravidla pro příjem dětí do jeslí

Jihlava - Od října budou v Jihlavě platit nová, přísnější pravidla pro přijímání dětí do jeslí. Přednost budou mít děti z Jihlavy se zájmem o celotýdenní pobyt v zařízeních, za jejichž provoz město ročně platí tři a půl milionu korun. V přepočtu na jedno dítě se jedná o částku převyšující sto tisíc, z poplatku od rodičů se ale zpátky vybere pouhá desetina této částky.

I z tohoto důvodu není provozování podobných zařízení pro ostatní města prioritou. Důsledkem je drastické snížení počtu dětských jeslí. „V celém kraji Vysočina zůstaly jedny jediné jesle,“ potvrzuje vedoucí jeslí v Jihlavě Alena Pykalová. V současné době ale zájem o umístění potomka do jeslí výrazně stoupá. Zákony totiž rodičům umožňují pobírat rodičovský příspěvek a zároveň dítě pětkrát do měsíce umístit v jeslích. A právě žádosti takových rodičů budou jesle do budoucnosti odmítat. Městská rada schválila nová kritéria pro přijímání dětí do jeslí.

Vedoucí odboru školství magistrátu města Jihlava Tomáš Koukal upřesňuje: „Tato nová kritéria upřednostňují rodiče, kteří potřebují využívat jesle celodenně.“ Město bude rovněž dávat přednost rodičům dětí s trvalým pobytem v Jihlavě a na pořadu jednání o dalších změnách je i zvýšení poplatků za umístění dítěte do zařízení. „Již teď platí mimojihlavští o pět set korun více, tedy tisíc pět set korun měsíčně. S dalším zvyšováním poplatku nesouhlasím,“ říká Alena Pykalová. O případném zvýšení poplatku za užívání služeb dětských jeslí definitivně rozhodne až městská rada.