Exekutoři v Ústí začali vymáhat pokuty od černých pasažérů

Ústí nad Labem - Exekutoři v Ústí nad Labem dnes od rána vymáhali dlužné částky od neplatičů jízdného v MHD. Vybrali si šest dlužníků, kteří se zavázali splácet, ale svůj slib nedodrželi, nebo poslali jen jednu splátku. U dlužníků nabylo rozhodnutí o exekuci právní moci a nebyl u nich zjištěn žádný příjem nebo účet, ze kterého by se dala částka strhnout.

Dopravní podnik eviduje přibližně 28 tisíc dlužníků, kteří mu dluží zhruba 25 milionů korun. Jedna průměrná pohledávka, která se dostane k exekutorovi, je ve výši přibližně 2000 korun. Jízdné v MHD je za patnáct korun, pokuta za nezaplacení 1000 korun.

Čtyři exekutoři v doprovodu strážníků a zástupce ústeckého dopravního podniku zazvonili ráno na jednu ženu ve čtvrti Střekov, která dluží dopravnímu podniku zhruba 1630 korun, spolu s náklady na exekuci by měla zaplatit kolem 12 000 korun. Podle soudního exekutora prachatického exekučního úřadu Kamila Košiny měla žena zhruba hodinu na to, aby s úředníky vyřídila úhradu dluhu. „To už není poslední varování, žena si sama určila výši splátek, ale nic nezaplatila. Všechny případy, které řešíme, jsou si podobné,“ řekl Košina.

Podle něj se vlastní exekuce uskuteční, až když selžou všechny výzvy k úhradě. „Nejsem tu od toho, abych likvidoval dlužníky, snažím se jen účinně vymoci dlužnou částku,“ uvedl exekutor. Většinou se dohodne uhrazení částky na místě nebo alespoň splátkový kalendář, což se exekutorům osvědčuje.

„Vynášení nábytku a jiných věcí se neosvědčuje, věci se prodají jen za zlomek ceny,“ uvedl Košina. Od loňského roku, kdy začala spolupráce mezi dopravním podnikem a prachatickým exekutorským úřadem, exekutor převzal zhruba 2000 případů a už vymohl 600 000 korun. Bylo zabaveno už i asi 50 nemovitostí, žádnou z nich ale zatím exekutor neprodal. „Pokud někdo nezareaguje po dvou až třech letech, bude ale nutné nemovitost prodat,“ dodal Košina.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem se rozhodl předávat případy exekutorovi, protože chce vymýtit velmi rozšířené cestování v MHD bez platné jízdenky. Po celý březen kontroloři dopravního podniku pořádají kontrolní akci s názvem Hrom na vybraných linkách. „Jen v úterý bylo odhaleno na linkách do Všebořic a na Klíši 248 lidí bez jízdenky. Akce bude pokračovat dál v jiných lokalitách,“ řekl zástupce dopravního podniku Milan Hrudka.

Podle něj se většina lidí jedoucích bez jízdenky vyskytuje ve vozech MHD až po 16:00. Po vyhodnocení současných kontrolních akcí plánuje dopravní podnik přijmout soubor opatření, která mají počet cestujících bez jízdenky omezit.

Dopravní podnik kromě pokuty vymáhá soudní poplatek 600 korun za podanou žalobu a úroky z prodlení. „Pokud někdo nezaplatí pokutu, děláme připomínkové řízení. Pokud nereaguje, předáváme věc inkasní společnosti. Když ani to nejde, předáváme věc soudu a po jeho souhlasu dostane věc exekutor,“ řekl Hrudka.

Rekordmanem v ježdění načerno v ústecké MHD je bezdomovec, který má hlášený pobyt na městském úřadě. Revizoři ho bez jízdenky přistihli už ve 148 případech.