Z vyškovské místní části Dědice zmizely desítky statných hrušní

Vyškov - Desítky statných hrušní zmizely z vyškovské místní části Dědice. Hlavní silnici zde lemovaly sedmdesát let, nyní je však vyškovská radnice nechala pokácet kvůli stáří. S tím ale nesouhlasí tamní občané, kteří tvrdí, že hrušně nebyly vůbec nebezpečné. Stromy podle nich tlumily hluk a prach z projíždějících aut.

Přes sedmdesát let zdobily Dědickou ulici ve Vyškově desítky vzrostlých hrušní. Když se však místní před několika dny probudili, venku hrčely pily a hrušně padaly k zemi. Vyškovská radnice je nechala vykácet, podle úředníků byly totiž stromy přestárlé a napadené škůdci. Obyvatelům však hrušně přirostly k srdci a navíc se pro ně staly i nutností. Jak sami říkají, zeleň jim bude chybět a stromy navíc sloužily jako protihluková bariéra u frekventované silnice a zadržovaly prach.

Mluvčí Městského úřadu ve Vyškově Dana Bednářová však hájí rozhodnutí úřadu: „Měli jsme podněty od občanů, že stromy přinášejí přidružené problémy. Plody znečišťují prostranství a přitahují nebezpečné vosy.“ Obyvatelé Dědic jsou ale zdrceni. Podle nich byly hrušně zdravé a po celou dobu jim dobře sloužily. Navíc nikdo nikoho, a to ani Osadní výbor Dědic o kácení neinformoval. Hrušně se najednou vypařily jako pára nad hrncem a osadní výbor o tom neměl ani tušení. Podle Františka Kudličky a Ludmily Slámové z výboru se prokázalo, že stromy byly zcela zdravé a pařezy nebyly ztrouchnivělé.

Vyškovská radnice plánuje v Dědické ulici místo každé vykácené hrušně vysázet dva nové stromy, které ale nebudou plodit ovoce.