Sterilizovaná žena je znovu těhotná – žádá odškodnění

Liberec - Žena, která otěhotněla i přesto, že jí lékaři provedli sterilizaci, chce po nemocnici v Liberci odškodnění - 250 tisíc korun. Vedení nemocnice ale tvrdí, že lékaři chybu neudělali. Navíc dítě se podle nich nedá považovat za škodu.

V říjnu loňského roku byla paní Doušová v pátém měsíci těhotenství. Přesto brala silné léky proti bolesti. Ozývaly se totiž následky těžké havárie, kterou prodělala před lety. Tehdy jí lékaři přerušili vejcovody, protože případné těhotenství by jí způsobilo vážné zdravotní komplikace. A ty během nečekané gravidity skutečně přicházejí. „Začíná mi být špatně, je to určitá zátěž, již se mi hůř chodí,“ popisovala tehdy své pocity Šárka Doušová. „Těhotenství kvůli jejímu zdravotnímu stavu asi rizikové bude. S největší jistotou asi skončí císařským řezem,“ předpovídal gynekolog Aleš Kotouš.   
  
Obavy lékařů se potvrdily. Paní Doušová porodila malou Barborku dva měsíce před termínem. Po týdnech strávených v inkubátoru je dítě doma a zdravé. Žena ale požaduje od nemocnice 250.000 Kč jako odškodnění. Říká, že třetí dítě nechtěla. A už vůbec ne podobné zdravotní problémy. „Já jsem počítala, že po sterilizaci již neotěhotním. Jejich tvrzení, že jsem v této situaci ojedinělý případ, je podle mě nehoráznost,“ říká dnes v souvislosti se svým sporem s nemocnicí.  
 
Nemocnice pochybení odmítá. Selhala totiž operační metoda, a nikoliv chirurg. Navíc narození zdravého dítěte prý nelze považovat za škodu. „Proč bychom měli v současné situaci přistupovat na stupňující se finanční požadavky? Bylo by vhodné, aby situaci řešil soud. Nelze hovořit o chybě, když se narodilo zdravé dítě,“ brání se náměstek pro lékařskou péči Krajské nemocnice v Liberci Martin Zítek.
 
Paní Doušová se obrátí na soud na konci měsíce. To vyprší lhůta, v níž se má nemocnice oficiálně vyjádřit. Podel lékařů se však stanovisko nezmění.