ČEZ chce postavit elektrárnu na kraji Ústí, lidé jsou proti

Ústí nad Labem – Elektrárenská společnost ČEZ plánuje postavit na okraji Ústí nad Labem novou paroplynovou elektrárnu. Obyvatelé Ústí se ovšem proti záměru ostře ohradili, vadí jim těsné sousedství stavby s městem, které se už dlouho potýká se špatným vzduchem. Smířit se nechtějí ani s argumentem, že jde o elektrárnu na plyn, která je daleko šetrnější k životnímu prostředí než běžné uhelné elektrárny.

O elektrárně dnes jednali zástupci ústeckého magistrátu s představiteli ČEZu. Elektrárenská firma chce paroplynovou elektrárnu postavit v každém případě, místnímu ovzduší prý jenom prospěje. Plyn totiž není zdrojem takových exhalací jako uhlí, které by měl nahradit. Konkrétní informace řeknou manažeři ČEZu až ke konci roku, kdy se rozhodne, jaký typ paroplynové elektrárny by připadal v úvahu. Teprve potom bude možné diskutovat o platnosti stavebního povolení, které bylo vydáno před dvanácti lety.

Dobu do konce roku chtějí představitelé ČEZu využít k tomu, aby přesvědčili ústecké obyvatele, že není důvod k obavám. Proto také přistoupili na dnešní schůzku s primátorem Janem Kubatou (ODS). Za 14 dní se také zúčastní zasedání zastupitelstva, které bude jednat pouze o stavbě elektrárny.

Primátor Kubata by v případě výstavby elektrárny žádal po ČEZu výrazné kompenzace pro město, jako je například levnější proud pro trolejbusy nebo příspěvky na ústeckou kulturu. Opoziční zastupitelé naopak tvrdí, že by se ČEZu ustupovat v žádném případě nemělo a o žádné elektrárně se vyjednávat nemá. Stavba tam prý nemá co dělat.