Dělníci našli v Břeclavi 71 starých pytlů s nedoručenou poštou

Břeclav - Dělníci dnes nalezli v takzvaném poštovním tunelu na železničním nádraží v Břeclavi 71 pytlů nedoručené pošty. Jde o desítky tisíc dopisů odeslaných v letech 2001 až 2006 ze zahraničí do České republiky. Zásilky mířily do okresů Břeclav, Hodonín a Uherské Hradiště. Případem se začala zabývat policie i vedení pošty. Podle dostupných informací se obdobný případ v Česku v posledních letech nestal. Neporušené dopisy poputují ke svým adresátům za nělik dnů nebo týdnů. U otevřených obálek to může trvat i několik let.

Poštovní tunel na břeclavském hlavním nádraží přestal být využíván přibližně před 20 lety. Projížděly jím kdysi vozíky s poštou přiváženou do Česka po železnici. Nyní je ale tunel nepotřebný, a bylo proto rozhodnuto o jeho demolici.

„Dělníci začali náhle k našemu velkému překvapení z tunelu vyhazovat pytle z poštou. Jsou tady zásilky z Austrálie nebo Ameriky. Přivolali jsme policii, pytle samozřejmě co nejdříve předáme pracovníkům České pošty,“ uvedl náměstek vrchního přednosty břeclavské železniční stanice Zdeněk Kristián.

Mluvčí břeclavské policie Milan Janůvka uvedl, že na místo byli v 11:00 vysláni kriminalisté. Spolu s nimi se na netradiční objev vyjeli podívat i představitelé břeclavské policie. „Budeme samozřejmě pátrat po tom, kdo je odpovědný za to, že zásilky nebyly řádně doručeny,“ doplnil mluvčí.

Českou poštu už kontaktoval i Český telekomunikační úřad. „Pokud by došlo k porušení zákona o poštovních službách, tak by Český telekomunikační úřad mohl zahájit správní řízení. Je možné udělit pokutu do dvou milionů korun,“ uvedla jeho mluvčí Dana Makrlíková.

Pošty se potýkají se ztrátami či vykradením poštovních zásilek

Česká pošta se ale občas potýká s problémem vykrádání zásilek. Například loni v prosinci začali zlínští kriminalisté stíhat dvě pracovnice otrokovické pošty, které vykrádáním zásilek údajně způsobily škodu 25 tisíc korun.

V květnu 2006 byla odhalena úřednice jedné z olomouckých poboček pošty, která podle policistů více než rok otevírala zásilky a kradla z nich peníze. V roce 2004 zadržela ostravská policie při činu čtyři zaměstnance České pošty, kteří nejméně půl roku vykrádali zásilky a obohatili se tak až o 600 tisíc korun.

I břeclavská pošta má již s podobným případem zkušenost. V roce 2003 zde zadrželi celníka, který vykrádal balíky ze zahraničí. Věci z nich si nechával nebo je prodával. Osmatřicetiletý muž podle policie způsobil škodu za 25 tisíc korun. Z balíků mizela například káva, boty, oděvy, kosmetika či drobná elektronika.

Případy nedoručených zásilek se vyskytují spíše v zahraničí

V roce 2006 například vyšlo najevo, že jeden kanadský pošťák odcizil 75 tisíc dopisů. Všechny ukradené zásilky byly dodatečně doručené svým adresátům. Loni například oznámila belgická pošta, že propustila pošťáka, který si pět let odlehčoval těžké brašny tím, že část poštovních zásilek nechával doma.

Kvůli nezvládnutí roznášky si doma nechával dopisy také jeden čerstvě zaučený listonoš v Mnichově, který byl za to v roce 1999 odsouzen k pěti měsícům podmíněně. V červenci 2006 britský soud vyměřil devět měsíců vězení pošťákovi z Yorkshiru na severu Anglie, který si doma skladoval 34 tisíc dopisů kvůli tomu, že se mu je nechtělo rozvážet.

Před lety například informovalo sdružení Postwatch, která chrání v Británii zájmy spotřebitelů, že britská pošta ztratí každoročně přes 14 milionů zásilek. Průzkum tehdy ukázal, že ze 14,4 milionu nedoručených dopisů a balíků se 60 procent vztahuje na případy, kdy pošťák prostě vhodil zásilku do schránky na nesprávné adrese.