Středočeští hasiči nacvičovali likvidaci lesního požáru v Brdech

Zaječov - Dosud nejrozsáhlejší cvičení v historii středočeských hasičů, při kterém byly použity i vrtulníky, se dnes konalo v brdském vojenském újezdu u Zaječova na Berounsku. Na 130 profesionálních i dobrovolných hasičů trénovalo spolupráci s armádní a policejní leteckou službou při likvidaci simulovaného lesního požáru.

Je to vůbec poprvé, co středočeští hasiči nacvičují součinnost s vojáky, řekl na místě novinářům náměstek ředitele krajských hasičů Jan Žižka. „Jsme na jedné lodi a je naší povinností spolupracovat,“ dodal. Hasiči mimo jiné zjišťovali, jak rychle jsou schopni naplnit vodou zásobníky, které pak vrtulníky přepravovaly k ohni. Vlastní hašení bylo především testem pro piloty, kteří museli odhadnout, kde přesně vodu vypustit, aby ji vítr neodvál mimo požár.

Vrtulníky přepravily každé čtyři minuty 700 až 800 litrů vody. Hodina letu stojí tisíce korun, a je tudíž zapotřebí, aby byl provoz vrtulníků při zásahu co nejefektivnější. Cvičení se zúčastnili i velitelé všech 32 požárních stanic ve středních Čechách. „Blíží se jaro a předpokládáme, že nějaký požár tu bude. Tak aby to byla rutina,“ poznamenal Žižka. Příští cvičení by podle něj mělo prověřit spolupráci se záchrannou službou. „Například při evakuaci obchodního domu,“ nastínil jeden z možných námětů.