Rada Plzeňského kraje odvolala ředitele Správy a údržby silnic

Plzeň - V jedné kanceláři pracoval Ladislav Vaněček jako ředitel SÚS Starý Plzenec, ve druhé jako jednatel soukromé firmy. Pracovní zakázky SÚS na stavební práce ale pan Vaněček předával společnosti, ve které podniká. To potvrdil radní pro oblast dopravy z Krajského úřadu Plzeň Miroslav Jaroš. Pro střet zájmu ho proto Rada Plzeňského kraje odvolala z funkce.

Ladislav Vaněček, odvolaný ředitel SÚS Starý Plzenec, se však hájí, že neexistují žádné důkazy a kauzu považuje za nesmysl. Kontrola krajských úředníků ale potvrdila, že nešlo jen o dohazování zakázek. Chyby našla i v hospodaření za minulý rok. Odvolaný ředitel navíc používal pro své soukromé účely i služební mobilní telefon. Hovory se ale platily z peněz určených na provoz SÚS. Nedostatků je tolik, že se Krajský úřad rozhodl ve své příspěvkové organizaci provézt finanční audit.
 
Jeho výsledky by měly podle Miroslava Jaroše přesně říci, co se stalo a případné škody kvantifikoval. Ladislav Vaněček si však neumí představit, jakým způsobem by měl audit jeho pochybení dokázat. Vaněček nepřišel jen o křeslo ředitele, ale i o šanci kandidovat v podzimních krajských volbách.

„Já to vnímám jako politicky motivovaný útok. Toto byl jediný způsob, jak mě dostat z kandidátky,“ nechal se slyšet Ladislav Vaněček. Pokud se auditem zjistí, že bývalý ředitel způsobil krajskému úřadu finanční ztráty, kraj na něj podá trestní oznámení.