Obyvatelé Paceřic odmítají výstavbu bioplynové stanice

Liberec - Lidé žijící v okolí Paceřic na Liberecku se bouří proti výstavbě bioplynové stanice a to kvůli zápachu. Zařízení má zpracovávat hlavně biomasu a odpad z blízkého vepřína. Odpůrci se ale obávají, že se tam bude navážet i jateční odpad a uhynulá zvířata.

Všudypřítomného zápachu se obávají odpůrci bioplynové stanice v Paceřicích. Opírají se o zkušenosti z jiných částí Česka, kde puch tlejících zbytků znepříjemňuje lidem život. Zařízení tu má přitom vyrůst těsně vedle domů a v blízkosti oblíbeného zámku Sychrov. „Zápach silně ovlivňuje prostředí a na některých místech likvidoval i cestovní ruch,“ upozorňuje ředitel sychrovského zámku Miloš Kadlec. „To je zápach, který by se jen tak neztratil,“ tvrdí odpůrce stavby Jaroslav Tomeš.
 
Bioplynová stanice byla původně koncipována jen na biomasu a odpad z blízkého vepřína. Nedávno ale přibyla i technologie, která dokáže fermentovat jateční odpad a právě to se lidem nelíbí. „Určitě by se sem dovážely takové věci, které by vyrobily co nejvíce elektrické energie. Budou to například jateční odpady a ty rozhodně nevoní,“ uvádí další z odpůrců stavby Bořivoj Zábranský. „Nakonec převáží všechna hlediska ve prospěch výroby elektrické energie,“ je přesvědčena odpůrkyně stavby Jana Šírová.
 
Obec však tvrdí, že nic takového nehrozí. Novou technologii jsme přidali jen proto, abychom mohli svážet i zbytky z jídelen. „Žádná uhynulá zvířata se tam nemohou zpracovávat. Veterinární ani hygienické předpisy to nedovolují,“ hájí projekt starosta Paceřic Jan Lamač.   
 
To potvrzují i místní zemědělci. Těm má bioplynová stanice vyřešit problém kam s biomasou. „Z naší strany by se do toho přidávala tráva asi ze 100 hektarů. Takto se to využívá v celém vyspělém světě,“ vysvětluje ředitel Agro Rubín Vladimír Pelant.  
 
Turnovský stavební úřad nedávno odmítl vydat ke stavbě nové stanice pro výrobu bioplynu územní rozhodnutí. Podle odpůrců je ale jen otázkou času, než obec získá potřebná povolení.