Ve Svitavách ničí vandalové hroby

Svitavy - Policisté evidují už dvacet čtyři případů, kdy neznámí vandalové na svitavském hřbitově poškodili náhrobní desky, vytrhali fotografie zesnulých a rozbili dekorace. Pachatelé se zaměřují převážně na hroby mladých lidí. Škody jdou do desítek tisíc korun.

Většina zdevastovaných hrobů patří mladým lidem, vandalové dokonce zničili náhrobek dvouletého chlapce. Nejen pozůstalí, kteří našli vyvrácené náhrobní desky nebo rozbité lucerny, považují takové chování za hyenismus, kterého může být schopný jen ten, kdo nemá vůbec žádnou úctu k mrtvým. Podezírají skupinu opilých mladíků, organizovaný gang nebo psychicky narušeného člověka.

Ničení hrobů už vyšetřuje svitavská policie. „V prvním případě došlo k poškození hrobů pruských vojáků, kdy byl odcizen kříž, ovšem ten byl nalezen a vrácen. V dalších případech šlo pouze o poškozování cizí věci,“ komentuje devastování hřbitova tisková mluvčí Policie ČR Svitavy Anna Štegnerová. Majitelé poničených hrobů žádají, aby byl hřbitov lépe hlídán, buď častějšími obchůzkami policie nebo instalací kamerového systému.

Policisté potvrdili, že už proběhlo se správcem hřbitova jednání o lepším zabezpečení areálu, konkrétní preventivní opatření ale z pochopitelných důvodů neupřesnili.